Traim in Romania...

miercuri, 25 martie 2009
Tara tuturor posibilitatilor. Tara unde nu ne mai mira nimic.
De ceva vreme am ajuns sa percep un sentiment sau mai multe, nu tocmai bune pentru tara asta, in care m-am nascut si al carui cetatean sunt. Motive? Sunt zeci, sute poate mii... Mai jos veti gasi doar o mica parte dintre ele.
In primul rand gradul de educatie si mizeria care ne inconjoara. Intamplarea face ca tocmai astazi sa fac o mica plimbare cu masina pe malul Oltului. Ce am vazut acolo de gunoie, am ramas pur si simplu socat! Si nu ne oprim aici. Pe strazi, la tot pasul vezi chistoace de tigari, hartii, ambalaje de la anumite produse, sticle de plastic aruncate pe jos, pentru ca romanul nu poate sa tina o hartie in buzunar pana da de primul cos de gunoi pentru ca asa ceva nu se cuvine. Sa trecem insa mai departe.
Traim intr-o tara integrate in UE de vreo 2 ani de zile, o tara care are mai putin de 500 de km de autostrada. Si ca sa fie totul perfect, in 4 ani de zile nu suntem in stare sa facem mai mult de 10 km! Traim intr-o tara unde se schimba ministrii mai ceva ca chilotii, pentru ca nu le convine anumitor persoane. Traim intr-o tara in care presedintele si prim-ministrul, desi teoretic sunt doua persoane diferite, practic este una si aceeasi! Mai traim, de asemenea intr-o tara, unde la inceputul unei crize economice puternice economia "duduia", iar peste 6 luni alergam si ne zbatem sa obtinem un imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, ca sa evitam cazul in care bugetarii nu si-ar mai primi salariile sau batranii pensiile. Si mai presus de toate traim in singura tara din Europa unde comunismul a fost inlaturat prin varsare de sange in decembrie 1989, iar in prisma acestui fapt, si acum la 20 de ani de la acele vremuri suntem condusi de fosti securisti si militieni care nu au uitat indeletnicirile din trecut si ne duc cu gandul la o dictatura "de catifea".
Acestea sunt in mare parte cele mai insemnate argumente pentru sentimentele de "scarba" din interiorul meu. Ar mai fi multe de spus. Faptul ca in loc sa promovam valori culturale si intelectuale am ajuns sa prefabricam vedete inculte care apar la televizor mai mult decat ar trebui. Si ce e cel mai rau e ca aceste personaje sunt atat de mediatizate incat ajung un exemplu bun pentru unii. Audientele emisiunilor care au ca principali invitati acest gen de persoane spun totul. Un alt motiv ar fi tiganii (pardon, rromii) pe care italienii fac marea greseala de a-i confunda cu romanii si vedeti si voi unde s-a ajuns. Daca se intampla ceva grav in Italia, crime, violuri etc prima oara degetul se indreapta spre romani!
Ma voi opri aici. Asta pentru ca nu vreau sa fie un post kilometric. Cred ca am cuprins cat se poate de bine motivele pentru care mi se rupe de tara asta, de Romania!
Si stiu ca se vor gasi multi care sa imi zica: "Dar vai, asta e tara in care te-ai nascut, tara in care traiesti etc. etc.". Da, poate e, insa va rog frumos sa ma scutiti cu ideea asta idioata de patriotism! As fi fost patriot intr-o tara care ar fi putut sa imi ofere mult mai mult decat o poate face asta! Dar nu aici, nu acum. Poate peste 50 de ani va fi mai bine. Dar eu nu voi mai fi, sau daca da, voi fi un mosulet simpatic, in baston, care voi astepta in fiecare luna postasul cu pensia.
O singura intrebare am pentru cei care se autointituleaza patrioti. Daca maine Romania ar intra intr-un mare razboi, v-ati duce sa luptati? Eu NU! N-as face-o.
Si ca inchei intr-o nota optimista. Sunt constient, ca de la noi, de la generatia asta se asteapta multe... Insa nu poti face nimic cu un singur om cinstit si 100 corupti. Sper ca lucrurile sa se schimbe in viitorul cat mai apropiat! Insa trebuie multa vointa...

1 comentarii:

Schaduw3 spunea...

Tare bine imi pare ca mai vad "un om cinstit" ... dar cred ca am vazut sute inculti/corupti/inutili...
Televiziunile sunt posedate de oamenii care ne conduc ... vor sa ne tina ocupati ... si sa nu prezentam pericol pentru ei...
FMI-ul daca ne da imprumutul ... tara va deveni ca un om care are SIDA ... va mai trai putin, dar tot va muri ... Criza la care am ajuns ne demonstreaza noua ordine mondiala si dependenta noastra...
Daca ar fi Razboi cred ca as merge... Razboiul este singura modalitate de a ne impune ca natiune in conditiile date... Traim rau ... daca nu facem ceva ... va fi din ce in ce mai rau... Nu cred ca se vor schimba multe in 50 d ani ... dar am o idee ca va fi o implozie ... o sa fie ceva rau de tot... Sper sa nu fie asa ... dar asa arata "semnele"...

Trimiteți un comentariu